top of page

Schoolvoorstellingen

Op vraag van enkele scholen begonnen Lien & Bart in 2014 met schoolvoorstellingen van 'Den Grooten Oorlog tussen de Patatten'.  Dit werd een succes en de schoolvoorstellingen gingen vast deel uitmaken van hun aanbod. Er zijn voorstellingen voor het lager en het secundair onderwijs.

De voorstellingen overkoepelen volgende vakken: geschiedenis, muziek, godsdienst/zedenleer, Nederlands, drama, mens en maatschappij.  

 

De schoolomgeving is niet vreemd voor Lien & Bart, want Lien is regentes muzikale opvoeding. Zij geeft reeds 15 jaar les in verschillende middelbare en lagere scholen, alsook het buitengewoon onderwijs en enkele methodescholen (Steiner en Freinet). Ze geeft les aan kinderen en jeugd van 4 tot 18 jaar, in alle netten, aan tal van culturen en in alle richtingen (waar (nog) muziek onderwezen wordt). Bart studeerde orthopedagogie en werkte 20 jaar met kinderen met het autisme, borderline, psychose, ... van 3 - 18 jaar. Nu werkt hij met jongeren met zeer moeilijke achtergronden.

Momenteel zijn er 3 schoolvoorstellingen die kunnen worden geboekt:

Den Grooten Oorlog tussen de Patatten 

 

Een bajonet wordt een schroevendraaier. Een obus wordt een dammer om vloeren te leggen. Hoe mooi was het, toen de mensen na de Eerste Wereldoorlog terugkwamen naar hun compleet verwoeste stad Ieper, waar ze de wapens opnamen, niet om te vechten, maar om te werken, om hun huizen weer recht te zetten.

Net als in Jesaja 2, 1-5, 'Zij zullen hun zwaarden omsmeden tot ploegijzers', gebeurde dit dus echt in de Westhoek.

Je ziet een bajonet-rap, een obus die de mensheid geen kwaad wilde doen en authentiek oorlogsmateriaal dat je na de voorstelling mag bekijken en zelfs vastpakken. (alles veilig natuurlijk en niets werkt nog!) 

WOI zou de oorlog moeten geweest zijn die alle oorlogen zou stoppen? Is dit gebeurd? Jammer genoeg is het antwoord van de leerlingen in de zaal altijd een duidelijke njet en daarom stopt onze voorstelling lang niet bij deze oorlog. Andere oorlogen komen aan bod zoals de Tweede Wereldoorlog die bijvoorbeeld in Antwerpen lelijk huisgehouden heeft. Een lied over Lien haar bomma over het gebombardeerde Mortsel op 5 april 1943 en hoe de gevolgen daarvan nog tot nu te voelen zijn. Oorlog duurt generaties lang en geweldloosheid mag dus eindeloos gepromoot worden. Ook de actualiteit komt aan bod, om vervolgens te eindigen met een oproep tot vrede. Een boeiende reis van WOI tot nu! Op een speelse, verstaanbare en creatieve, zeker niet te zware manier wordt er gezongen, worden er verhalen verteld met mooie bijpassende beelden en eigen filmcreaties. Er is ook ruimte voor heel wat interactie met het jonge publiek. Leerlingen met moeilijke achtergronden rond oorlog mogen steeds na het optreden bij Lien & Bart iets komen vertellen als ze dat wensen. Lien & Bart nemen de tijd om te luisteren.

Lien & Bart schreven alle teksten en muziek.

Lien zingt en speelt accordeon, fluiten en piano.

Bart zingt en speelt gitaar en mondharmonika.

Lien & Bart begeleiden zichzelf en staan dus als een duo op het podium.

De voorstelling is steeds op maat van het schooltype, de leeftijd en de richting. 

Het meest geschikt voor:

eerste graad secundair en derde graad lager onderwijs

Maar zeker ook mogelijk (en aangepast) voor het tweede en derde graad secundair

Moest ik ooit vluchten 

 

Je hoort elke dag in het nieuws over mensen die vluchten. Het wordt zeer verwarrend voor onze jongeren na het horen van al de meningen van de mensen over vluchtelingen. Wij proberen een klare kijk te brengen in het vluchtelingenverhaal en laten zien dat vluchten van alle tijden is. De grootmoeder van Lien is gevlucht, de grootmoeder van Bart ook. Ook in de 1ste wereldoorlog zijn er veel mensen gevlucht van hier naar betere oorden. Het was zeker niet altijd beter en dat is het nu ook niet voor veel mensen die hier of in Europa toekomen. Wij brengen geen politieke mening, wél proberen we jongeren empathisch te laten denken als het om vluchten gaat. Wat zou jij doen als je hier in gevaar was? Waar zou je naartoe gaan? Wat zou je meenemen? Of zou je hier blijven? Alles plots achterlaten, weg van een veilige thuis, dat doe je niet zomaar. Leerlingen horen unieke verhalen van mensen die moesten vluchten via liedjes die Lien & Bart zelf schreven.

Lien & Bart zingen niet alleen, maar vertellen ook en brengen illustrerend materiaal mee.

Mooie en waarheidsgetrouwe beelden en professionele clips ondersteunen hun muziek.

Ideaal voor de tweede en de derde graad secundair onderwijs.

Muur 

Lien werd tijdens haar jeugd van dichtbij geconfronteerd met het Oostblok en het Ijzeren Gordijn. Sindsdien is haar interesse in muren alleen maar gegroeid. Hoe kon het dat leeftijdsgenootjes in de jaren '80 zo een andere jeugd hadden dan zij? Een pakkende voorstelling over het leven achter muren in de hele wereld, over migratie, protest en uitsluiting. Ook de muur tussen Mexico en de USA, de prikkeldraad in Belfast en nog andere muren komen aan bod. Hoe in Belfast de ene helft kinderen opgroeit, aangeleerd om de andere te haten, maar ze weten niet meer waarom. Hoe de prikkeldraden hun tuinen omspannen en bij de minste vonk het geweld weer kan toeslaan. Zo fragiel is het daar. Hoe mensen de gekste manieren bedenken om over de muren te Ook dat zijn dingen die aan bod komen.  Een uniek portret vol eigen liedjes, verhalen, foto's en films. 

Helemaal op maat van het schooltype, leeftijd en richting, maar het meest geschikt voor 2de en 3de graad middelbaar.

Ideaal voor de 3de graad middelbaar, maar op vraag ook mogelijk voor andere leeftijden.

ENKELE LINKS:

Moest ik ooit vluchten: https://youtu.be/H4rIUMLb878

Anna: https://youtu.be/_4tmvjL8CgU

Ons Bomma: https://youtu.be/FYisErm7CIU

De Obus:https://youtu.be/v4eVqP_hTp4

PRAKTISCH:

Duur: 1 voorstelling duurt normaal 50 min. (of aangepast zoals u het wenst)

Indien de groep te groot is voor de zaal kunnen er twee voorstellingen gegeven worden zodat de groep in twee kan gesplitst worden en dit voor dezelfde prijs als 1 voorstelling. Echter: deze 2 voorstellingen dienen op dezelfde namiddag gepland te worden.

Geluidsinstallatie: nodig vanaf +-60 leerlingen. Kan bijgehuurd worden of kan ook geregeld worden door de school of het plaatselijk cultuurcentrum.

Nodig: projectiescherm, zaal die verduisterd kan worden en waar het podium of de speelpek enigszins verlicht kan worden

Waar? U kunt deze voorstelling programmeren in kleine en grote zalen. Zelfs in klassen kunt u dit programma plaatsen. U kunt ook samenwerken met het plaatselijke cultureel centrum.
Wanneer?  U kunt deze programma's boeken voor de schooljaren 2022 - 2024. 

In openlucht? Voor beperkte groepjes kan deze voorstelling doorgaan in openlucht op plekken die iets betekend hebben in WOI of WOII in de stad of het dorp van de school. Zo creëert u vanzelf een uniek decor!

LIEN&BART 27-02-2015 051 3.jpeg
  • Spotify - Black Circle
  • Black Instagram Icon
  • Spotify - Black Circle
  • Facebook
  • SoundCloud - Black Circle
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page